משרדים להשכרה תל אביב, חללי עבודה,חדרי ישיבות | פארק עתידים תל אביב

איך לנהל עסק בזמן מלחמה?

מציאות החיים בישראל כמדינה הנתונה בסכסוך ביטחוני מתמשך עם המדינות השכנות מאלצת עסקים רבים להתמודד עם אתגרים מורכבים ויוצאי דופן. בעיקר בתקופות של לחימה פעילה וגלי טרור אינטנסיביים וממושכים, הפעילות העסקית הרגילה נפגעת קשות ולעיתים היא אף משותקת לחלוטין. ירידה חדה בביקוש כתוצאה ממיתון כלכלי וחוסר ודאות, קשיים חמורים באספקת חומרי גלם ושינוע סחורות, הגבלות תנועה המונעות הגעה של עובדים ולקוחות, ובמקרים קיצוניים אף נזק ישיר לרכוש ותשתיות – כל אלה הופכים את הניהול העסקי למשימה מורכבת ביותר. כדי להבטיח את הישרדות העסק לטווח ארוך, חברות נדרשות לגלות רמות גבוהות של יצירתיות, גמישות וחוסן נפשי. במאמר זה נציע דרכים לעשות זאת, ונדבר על האפשרות לבחון מחדש את המודלים העסקיים של העסק ולהתאים אותם ככל האפשר למציאות המשתנה, תוך ניצול מיטבי של כל הזדמנות או אפשרות עסקית חדשה.

שימור עובדים

זיהוי האתגרים של העסק בעקבות המצב הבטחוני

הצעד הראשון וההכרחי הוא אבחון מדויק של הקשיים הספציפיים שתקופת הלחימה יוצרת לעסק. האם מדובר בירידה בביקוש בשל חוסר ודאות כלכלי, בקשיי הפצה ולוגיסטיקה עקב סגרים והגבלות תנועה, בבעיות בשרשרת האספקה, בקשיי גיוס ושימור כול אדם איכותי, או שמא במגבלות תקציביות המונעות השקעה בשיווק ובקידום מכירות? כמו כן, כדאי להעריך מהי מידת ההשפעה על הרווחיות ועל תזרים המזומנים לטווח הקצר והבינוני, ומהן ההשלכות האפשריות על בריאות העסק וכושר העמידות והרווחים שלו ב-5-3 השנים הבאות. הבנה מעמיקה של מוקדי הכשל והיקף הנזק תאפשר גיבוש פתרונות יעילים וממוקדים ככל האפשר להתמודדות עם התקופה המאתגרת.


זיהוי הזדמנויות עסקיות חדשות

למרות התנאים המאתגרים, לעיתים דווקא קיימות גם הזדמנויות עסקיות הטמונות במצבי לחימה וחירום ממושכים. חברות המספקות מוצרי יסוד חיוניים כגון מזון, תרופות, אביזרי מיגון וביטחון, שירותים לוגיסטיים ואף בידור ביתי – כולן עשויות לקבל ביקוש מוגבר מצד צרכנים וארגונים. לכן, על יזמים ומנהלים לנסות ולזהות באופן אקטיבי פערים וצרכים בלתי מסופקים בשוק בהקשר למצב המיוחד, ולפתח מוצרים, שירותים כמו תמיכה נפשית בקליניקה להשכרה בתל אביב, או מודלים עסקיים חדשניים שיענו על דרישה זו ויאפשרו צמיחה בכל תנאי. יצירתיות ופתיחות מחשבתית הן קריטיות לאיתור הזדמנויות אלה.

התאמת המודל העסקי

כאשר התנאים החיצוניים משתנים באופן קיצוני לאורך זמן, המודל העסקי הקיים עלול לא להתאים עוד למציאות הנוכחית. במקרה זה יש לבחון בכובד ראש אם יש לערוך התאמות במודל או לאמץ גישות חדשניות ליצירת ערך שיהיה מותאם לנסיבות. זה יכול לכלול מעבר למודל עסקי גמיש וממוקד יותר, שינוי המאזן ותמהיל המוצרים והשירותים, אימוץ טכנולוגיות ותהליכים יעילים וחסכוניים, מציאת ערוצי הפצה ושיווק חדשים, מחסנים להשכרה בתל אביב לאחסון ציוד, התאמה במבנה כוח האדם והמיומנויות הנדרשות ועוד. יצירתיות וחדשנות הן מפתח קריטי להצלחת ההתאמה לתקופת המשבר.

התייעלות

נוסף על שינויים אסטרטגיים, תקופות משבר מחייבות גם בחינה של אפשרויות לחיסכון ולייעול תהליכים. קיצוץ בהוצאות שאינן הכרחיות, שיפור תפעולי באמצעות אוטומציה וטכנולוגיה, מעבר לספקים זולים יותר או צמצום בכוח אדם אם אפשר – כל אלו יכולים לתרום להישרדות העסק עד להתייצבות המצב. אחת האפשרויות האסטרטגיות שכדאי לשקול בעתות משבר היא מיזוג עסקי או שיתוף פעולה עם חברה משלימה. צעד כזה יכול לאפשר את הרחבת סל המוצרים והשווקים, חלוקת הסיכונים ובעלות משותפת על נכסים אסטרטגיים. דוגמה למהלך שכזה יכולה להיות מיזוג בין חברת תוכנה לבין חברה המספקת ציוד מחשוב, או שיתוף פעולה בין חברת לוגיסטיקה גדולה לבין סטארט-אפ של שליחויות מקומיות. יצירת "עוגנים" משותפים מסוג זה יכולה למנף ולחזק את החוסן ואת היציבות של כל השותפים המעורבים. נוסף לכך, אפשר למצוא חלופה למשרד בשעת מלחמה, כמו שיש בעתידים קונקט ATIDIM CONNECT בפארק עתידים תל אביב שמציעים סיוע והטבות במלחמת חרבות ברזל לעסקים – מאפשרים לסטארטאפיסטים, לבעלי עסקים, לחקלאים, למטפלים, לסטודנטים מהעוטף ומהחזית הצפונית ולמילואימניקים בכל הארץ מקום עבודה ללא עלות, כולל משדים וחללי עבודה משותפים מפנקים, מרחבים למכירת תוצרת חקלאית ואומנות, חדרי ישיבות ואולמות, וחדרים פרטיים למטפלים ולפסיכולוגיים וכמובן מרחב מוגן ואבטחה סביב השעון, אינטרנט ללא הגבלה, קפה זמין ומסעדות בקרבת מקום – הכול כדי לעזור לעסקים בזמני מלחמה.

 

להשקיע בעובדים

למרות הצורך העסקי בצמצומים ובהתייעלות, חשוב לזכור כי איכות העובדים והמסירות שלהם הן למעשה נכס מפתח אסטרטגי לעסק שיוביל את הארגון קדימה בעתיד כאשר התנאים ישתפרו. יש להקפיד על מתן תמיכה ניהולית צמודה, על אפשרויות עבודה נוחות יותר במשרדים להשכרה הקרובים לבתי העובדים, ועל טיפוח המוטיבציה ומניעת עזיבה של עובדים איכותיים, שכן אובדן ההון האנושי והידע הארגוני החשוב עלול לפגוע אנושות בפוטנציאל וביכולת התחרות של העסק בטווח הבינוני והארוך. כמו כן, גיוס עובדים חדשים הוא תהליך שבסופו עלול לגרור הוצאות רבות לעסק, והמחסור בעובדים יגרום לתפוקת העבודה לרדת.

בדיקת מקורות הכנסה פוטנציאליים

כחלק ממאמצי ההישרדות וההסתגלות, על העסקים לנצל באופן מלא ויעיל את כל התמיכות ותוכניות הסיוע השונות שמציעה הממשלה לעסקים הנפגעים מהלחימה. בין אלו ניתן למנות הלוואות בתנאים נוחים, דחייה או פריסה של תשלומי מס ומע"מ, מענקי הסתגלות חד פעמיים, סבסוד שכר עובדים, ואף מענקים להכשרה ולשדרוג כישורי העובדים. מיצוי מלוא הזכויות והסיוע הרלוונטי יקל מאוד על יציבותו הפיננסית של העסק ויאפשר את המשך תפעולו גם במציאות לא יציבה.
 

הישארו חיוביים

ולבסוף, על בעלי העסקים והעובדים כאחד לשמור ככל האפשר על גישה חיובית ובונה שתסייע בהתמודדות עם המצב הקשה והמאתגר. תקווה ואמונה ביכולת להתגבר על הקשיים ולהתאושש, יחד עם גמישות מחשבתית ונפשית, יקלו על כולם בארגון להסתגל בהצלחה למציאות המשתנה והבלתי צפויה. כמו כן, הנהגה שמובילה בדוגמה אישית, שמעוררת השראה ותקווה גם בקרב העובדים תחתיה, היא מפתח לשימור המוטיבציה והנכונות להמשיך ולתרום לארגון גם בימים קשים. יש לזכור כי מצבי חירום ומלחמות בדרך כלל חולפים, וכי אפשר לצאת מהם מחוזקים ומשופרים יותר אם פועלים בחוכמה ובמקצועיות גם בתוך הסערה. חשוב מאוד להתאים את העסק למצב המציאות הנתונה ולא לקוות שהמצב יחזור לקדמותו, מפני שהחיים הם דינאמיים ומשתנים כל הזמן, מה שיכול רק לתרום להצלחת העסק שלכם אם תשכילו לשנות אותו בהתאם למציאות החדשה ולאמץ את האתגרים הקיימים כהזדמנות לצמיחה.


לסיכום

ההתמודדות עם אתגרי ניהול עסקי בזמן משבר ביטחוני מתמשך אינה משימה פשוטה או טריוויאלית. אך באמצעות גישה מושכלת ויסודית הכוללת אבחון מעמיק של הבעיות, יצירתיות וגמישות בחשיבה האסטרטגית, נקיטת צעדי התייעלות וחיסכון הולמים וכן שימוש במנופים ממשלתיים, ניתן בהחלט למזער את הנזקים בעסק ואף לעיתים לנצל פתח להזדמנויות חדשות. תפקידו של היזם והמנהל הוא להוביל את הארגון שלו בבטחה דרך תקופת הסערה, תוך שימור המשאב האנושי, הנכסים והמוניטין הארגוני עד כמה שאפשר. גישה אופטימית ומלאת תקווה תסייע גם היא להצליח במשימה זו. בסופו של דבר, כל משבר חולף וכל חורף מתחלף באביב – המפתח הוא להחזיק מעמד עד הגעת הימים הטובים יותר.

מעוניינים במידע נוסף על פארק עתידים תל אביב? דברו עם מיה 8485*

×
דילוג לתוכן