ארגונומיה נכונה ועזרים לקיום נוחות במהלך העבודה הם כלים מוכרים בעולם העבודה, בחברות ובמשרדים שונים. העולם המודרני תרם לעליית המודעות לחשיבות הארגונומיה בחיי היום יום, ולא רק בעבודה, נוכח הפרעות בריאותיות רבות שיכולות להיגרם בעיקר בגלל אופי העבודה. עובדים שונים לא מקבלים גישה רבה לעזרים ארגונומיים ולידע בנושא, שיכולים לתרום רבות להליכי העבודה ולהקל על אנשים רבים ביום יום. במאמר זה נדבר על העקרונות הבסיסיים של הארגונומיה וכיצד אפשר ליישם אותה בעבודה שלנו במשרד או אפילו בבית. יישרו את משענת הכיסא, אנחנו מתחילים.
מהי אגרונומיה בעבודה?
ארגונומיה היא מדע המחבר בין עולם העבודה והסביבה הפיזית הדוממת שלנו להשפעתה על בריאות הגוף שלנו ולייעול תפוקת העבודה שלנו. כיצד כל אלו קשורים אחד לשני? על פי עקרונות פסיכולוגיים בסיסיים, ידוע כי אם משהו לא נוח לאדם מסיבה מסוימת, פיזית או לא, נראה שהוא לא ירצה לבצע אותו או שהוא לא יתמיד בו, ועיקרון זה תקף גם לסביבת העבודה שלנו. העיקרון הזה תקף גם לצורה שבה אנחנו מבצעים את עבודתנו.
למה חשוב לשמור על אגרונומיה נכונה בעבודה?
בתחום הנדסת האנוש והאגרונומיה מפתחים עזרים ומדריכים לארגון וליישום תהליכי עבודה שונים במקומות בעלי אופי עבודה שונה, כדי שישפרו את חווית העובד ויתרמו לנוחות מרבית בזמן השימוש. בטח יצא לכם להסתכל על חלונות של משרדים כמו בפארק עתידים בתל אביב, ולראות אנשים שונים עובדים בעמידה או בישיבה על כסאות מיוחדים ולתהות איך הם מצליחים לעבוד ככה. ובכן, מדובר בפיתוחים אשר נועדו למנוע שחיקה לאורך זמן של שרירים ושל מערכות חשובות בגוף. וכמו כן כדי למנוע התפתחות מחלות שונות דוגמת דלקת פרקים שנגרמת מעבודה לא נכונה מול מחשב, ומאפיינת הרבה כותבים ומפתחי תוכנה בעולם העבודה המודרני.
כללי ישיבה נכונה מול מחשב
כיסא
חשוב לשמור על מושב הכיסא קצר מאורך הירכיים, כאשר עומק המושב לא יעלה על 5 ס"מ. חשוב שהכיסא יהיה מרופד או עשוי בד שמונע החלקה והזעה כדי לשמור על יציבות הגוף וגם על העור.
רגליים
כדאי לשבת בצורה נכונה שלא תגרום נזקים לגב ולעצמות הרגליים. רצוי מאוד לשבת בצורה זקופה כאשר הגב התחתון יגיע עד למשענת והרגליים יהיו מונחות על הרצפה או על שרפרף (הדום).
גובה
כוונו את גובה הכיסא כך שמסך המחשב יהיה מול עיניכם או קצת מתחתיהן, כאשר קצה המסך העליון יהיה מתחת לעיניים שלכם. בצורה זו תוכלו למנוע כאבים בצוואר ובעיניים.
משענת
משענת הגב צריכה להיות מוטה קצת לאחור ולא להיות ישרה לגמרי כדי לאפשר ישיבה זקופה אך גם הישענות קלה אחורה. תמיכת המשענת אמורה להיות מכוונת אל הגב התחתון, ואפשר לצורך כך גם להיעזר בכרית קטנה כדי לסייע לתמיכה. על הזווית שנוצרת בין המשענת למושב לא לעבור את טווח ה-105 מעלות כדי לאפשר ישיבה נוחה.
מרחק מהמחשב
רצוי לשבת מול צג המחשב ולא להתכופף כלפיו, כאשר גובהו יאפשר לנו להסתכל קדימה מבלי שהראש "ייפול" כלפי מטה. כמו כן, חשוב לשמור על מרחק של כ-90-60 ס"מ מהעיניים.
הפסקות לעיניים
כדי שהעיניים שלנו לא יתעייפו, עלינו לקחת הפסקות לפחות כל חצי שעה מהמסך, ונוכל לעשות זאת בקלות. כדאי לקום מהכיסא להתמתח ולהתמקד בכל דבר שהוא לא מסך מרצד, ושנמצא במרחק סביר מאיתנו.
תומך יד
משענת הידיים, אם ישנה, תאפשר הנחה נוחה של אמות הידיים בהמשך טבעי לגוף כאשר הן מקופלות וכך תפחית את הלחץ על המרפקים, על מפרקי הידיים ועל עמוד השדרה.
הפסקות מתיחות לגוף
לשם כך תוכלו לקום ולמתוח את שרירי הרגליים באמצעות התכופפות לרצפה, וכמו כן תוכלו לעשות מתיחות לפלג הגוף העליון בעזרת סיבוב של פלג הגוף העליון לצד ימים ולאחר מכן לצד שמאל תוך כדי מתיחה של הידיים.
לסיכום
שמירה על אגרונומיה נכונה תוך כדי העבודה חשובה מאוד לבריאות הגוף שלנו וגם לפרודוקטיביות שלנו בעבודה. בעזרת יישום של הטיפים הפשוטים הללו תוכלו לשמור על יציבה נכונה בזמן ישיבה, ולוודא שכל שריר בגוף שלכם נמצא במקומו.